Hvor tit skal et trægulv slibes?
Har du dit trægulv kært, vil du naturligvis gerne passe og pleje det, så det holder sig flot i mange år. Gulvafslibning er én af de ting, du jævnligt bør give dine gulve – men hvor ofte skal de slibes?
En gulvafslibning er en forholdsvis hård behandling for dit trægulv, og det er ikke noget, du skal kaste dig over i tide og utide – også fordi det er besværligt og koster en del penge. Når det er sagt, så skal dine trægulve slibes indimellem, hvis de skal holde sig flotte og levedygtige i mange år.
Vi har spurgt en professionel gulvsliber om, hvor tit du bør få dit trægulv slebet.
Gulvet skal slibes, når det trænger
Der findes ingen fast formel for, hvornår et trægulv skal slibes, og derfor er tommelfingerreglen, at du må kigge på standen og se, om behovet er der.
Som udgangspunkt kan man sige, at en decideret gulvafhøvling er nødvendig, hvis du skal sætte gamle trægulve i stand; gulve hvor der sidder spartelmasse, malingrester eller gammel fernis eksempelvis – eller hvis det er skævt, har store hakker, misfarvninger eller ujævnheder.
En afslibning derimod – det er en del af vedligeholdet, og det er nødvendigt når:
– Den nuværende gulvbehandling er slidt igennem.
– Der er mange hakker, ridser og skrammer.
– Du ønsker en ny overfladebehandling på gulvet.
Efter en gulvafslibning står plankerne rå og naturligt, og det kan de ikke klare i alt for lang tid. De skal behandles på ny. Her kan du som udgangspunkt vælge mellem lak, sæbe eller olie, og du kan overveje, om træet skal lysnes med hvid lud.
Er du usikker på, hvad du skal gøre for at passe bedst muligt på dit gulv, så tag en snak med din lokale gulvmand – her kan du med sikkerhed få gode råd og professionel vejledning, så du ikke gør noget forkert.