Røgerier og fiskerestauranter i fiskerinationen Danmark
Røgede fisk og kødvarer har en særlig karakteristisk smag, som mange danskere finder særligt delikat. På https://www.roegeriet.dk/ser du, hvad et røgeri i Klitmøller i Nordjylland har at byde på.
Mange finder røgede sild, laks og forskellige former for kød som skinke og lignende ekstra lækre og spiser det året rundt. Andre forbinder røgvarer med enten julebord eller måske sommerens ferier på Bornholm eller ved Vesterhavet.
I de egne af Danmark, hvor man traditionelt har levet af fiskeri findes der ofte både røgerier og fiskerestauranter i stort tal – også selvom fiskeriet ikke er, hvad det har været. I Nord- og Vestjylland finder du for eksempel røgerier og fiskerestauranter – samt kombinationer med elementer af begge dele.
Smagen afhænger af brændet
Når det handler om rygning af kød og fisk – eller andre typer af fødevarer for den sags skyld – er det brænde, der bruges i rygeovnen helt afgørende for smagen. Forskellige typer af træspåner giver forskelle i smagsoplevelsen, nogle typer passer bedst til visse typer af røgvarer, andre passer bedre til andet – der er stor forskel på, hvor markant en smag, forskellige typer af spåner giver.
En af de meget almindelige træsorter til røgning i Danmark er bøg. Det er en meget udbredt træsort her til lands og spånerne kan bruges til rygning af det meste.
Kold- og varmrøget
Hvis du har besøgt et af landets mange røgerier ved du at der findes både varm- og koldrøgede varer. Varmrøgning er nemmest og hurtigst – fisk for eksempel ryges relativt kort tid ved en temperatur på mellem 50 og 90 grader. Når det gælder koldrøgning kan det vare dage ved temperatur mellem 15 og 22 grader – her skal man være mere nøjeregnende.
Koldrøget fisk har en mere sammensat smag, som mange finder ekstra delikat. Desuden er koldrøgede varer mere langtidsholdbare end de varmrøgede. I gamle dage var det netop konserveringen, der var formålet med at ryge madvarerne.