På den her måde skal du IKKE fjerne klistermærker
Faktisk har vi flere måder, hvorpå man ikke skal fjerne klistermærker, men det kommer som udgangspunkt an på, hvilken overflade klistermærket sidder på, og hvor lang tid det har siddet der.
Lad os sige, at du har fundet nogle gamle bøger i en antikvariat, men der er gamle prismærker på dem, som lidt ødelægger din æstetiske oplevelse.
Hvis de er gamle, så skal du nok ikke gøre de store forhåbninger om at fjerne dem fuldstændig, men du kan forsøge forsigtigt at kradse på dem med en negl i et hjørne og se, hvor let de kommer af – eller ej.
Men du skal bare være klar over, at begynder den at tage bogbindet eller omslaget med af, så er det nok ikke til at fikse igen – men når der i forvejen er klistermærker på bogen, så er det også mere affektionsværdien, man skal gå efter, end med tro på, at man kan sælge den senere til stor fortjeneste.
Har man at gøre med en nyere bog, hvor der er sat et klistermærke på, for at blive i bøgernes verden, som man måske har købt nede i en boghandel fra ny, så er der stor chance for, at du kan få den kradset af uden stort besvær, da limen endnu ikke er gået i fuld kontakt med bogen.
Hvis du alligevel ikke tør dette, så har forsøg vist, at man kan dampe dem af med for eksempel et dampstrygejern, men igen kan det måske gå ind og gøre større skade end gavn, så det er på egen risiko, at man forsøger dette.
Har man at gøre med for eksempel en flaske, hvor der sidder klistermærker på, men hvor man gerne vil bruge flasken senere, så kan man lægge den i et vandbad i varme i et par timer, og så er klistermærkerne lige til at tage af.
Skal du have moderne klistermærker, kan de erhverves her: https://www.bogstaverogtal.dk/