Få styr på fugt i kælderen
Er dit hus forsynet med en kælder, er det en god idé at sikre at den ikke er angrebet af fugt.
Hvordan opstår fugt i kælderen?
Kælderen er særlig følsom over for fugt, fordi rummet typisk ikke nær så hyppigt luftes ud som i resten af huset. Derfor er det ikke usædvanligt at du mærker en ram og jordslået lugt når du går ned i din kælder, og måske får fornemmelsen af fugtig eller klam luft. Samtidig er kælderen i sagens natur tættere på jorden og derfor udsat for indtrængende fugt herfra – blandt andet som følge af temperatur forskelle.
Fugt kan også opstå fordi du har din vaskemaskine og tørretumbler stående, eller tørrer tøj på en tørresnor i kælder lokalerne. Hvis du ikke sørger for tilstrækkelig udluftning eller anden form for ventilation vil fugten akkumuleres. Og så kan du risikere at stå med et fugt problem.
Hvorfor er fugt i kælderen et problem?
Fugt kan som nævnt trænge ind gennem utætheder i sokkel eller fundament og sætte sig i murværk og træværk. Her kan fugt afstedkomme en række skader, for eksempel i forbindelse med frost sprængning. Når der trænger fugt og væde ind i murværket vil dette slå revner når frosten sætter ind, idet væske udvider sig når det fryser til is.
Der ud over vil fugt i væggene udgøre fine vækst betingelser for mikro organismer så som skimmelsvamp. Skimmelsvamp menes at være årsag til en lang række dårligdomme så som astma hos børn og langvarig hovedpine og luftvejs problemer hos voksne. Dertil kommer at skimmelsvamp er uhyre svært at komme af med når først det har sat sig fast. Og derfor vil du sikkert gerne gøre kål på indtrængende fugt i kælderen inden problemet udvikler sig.
Hvis du vil vide mere om fugt i kælderen kan du blive klogere på husblog.dk.