Dit autoværkværksted og dæk
En af de mange opgaver et autoværksted har, er at skifte bilens dæk om foråret og om efteråret. Mange autoværksteder tilbyder også at opbevare det sæt dæk, som ikke er i brug. Ud over det praktiske med selve skiftet, er brug af et autoværksted også med til at sikre, at dækkene bliver skiftet korrekt og alle bolte bliver skruet på korrekt, så der ikke er risiko for uheld. Se f.eks. flere eksempler her https://www.lindgaardauto.dk/
Samtidig holder de også øje med slidtage og om det er tid til at få skiftet dækkene eller om der sker et ujævnt slid i de forskellige dæk.
Tjek selv dine dæk for slidtage
Det er nemt selv at tjekke om det er tid til at få skiftet dæk. Det gøres ved hjælp af en 20 kr. mønt. Du placere mønten i dækkenes revner og hvis du kan læse Margrethe II er dækkene slidte og skal skiftes. Det er lovpligtigt at skifte slidte dæk, da det er farligt for dig og dine omgivelser hvis de er for slidte.
En tommelfingerregel er, at dine dæk skal skiftes ca. hver 5 år. Det vil dog oftes også bero på hvordan de er blevet opbevaret. Er de blevet opbevaret korrekt, kan de holde lidt længere og omvendt hvis de ikke er.
Mange danskere får ikke skiftet dæk
Ca. 20 procent af alle danskere får ikke skiftet dæk. Nogle gange får de det gjort for sent andre gange slet ikke, da de ikke tror at det er vigtigt. Men de forskellige sæsondæk tager højde for blandt andet varme og kulde i vejene.
Ved ikke at skifte dæk er du med til at medbringe sikkerheden og på sigt er det dyrere ikke at skifte. Et sæt vinterdæk bliver slidt hurtigere om sommerens varme end de gør om vinteren. Så både økonomisk og sikkerhedsmæssigt, giver det ingen mening ikke at skifte dæk, de 2 gange om året.